Iulian Bulai: „Bani pentru cercetare, nu pentru sinecuri!”

0

La începutul acestui an, USR a obținut ca Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) și Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN) să nu primească finanțare de la buget.

Dar asta nu e o soluție pe termen lung pentru instituții-sinecuri. Soluția e ca ele să fie desființate sau decuplate definitiv de la subvențiile publice.

Depun astăzi o inițiativă legislativă, susținută de colegii parlamentari USR, prin care AOSR să devină o instituție finanțată exclusiv din venituri proprii. Dacă această Academie este atât de valoroasă, necesară și activă, ea se poate susține din propriile activități. Poate atrage sponsorizări, poate câștiga granturi internaționale pentru programe și proiecte.

Și poate plăti din astfel de venituri indemnizații de 21.840 lei pentru președintele AOSR și de 16.640 lei pentru vicepreședinți. Nu de la bugetul de stat. Bugetul de stat ar trebui să cheltuiască bani pentru cercetarea reală, Cenușăreasa României, nu pentru academicieni închipuiți.

Nu poate AOSR să se autofinanțeze? Atunci să se autodesființeze.

Poate nu știați că cea mai numeroasă „secție“ a AOSR e cea de „științe medicale“. Sunt 47 de „somități“ în această secție. Suntem în plină criză sanitară. AOSR și secția ei de mari specialiști în medicină au tăcut mâlc. Contribuția lor la efortul național și mondial de identificare de soluții pentru diagnosticarea rapidă, prevenția și tratamentul Covid-19? Un mare zero barat.

Avem nevoie de recunoașterea și susținerea specialiștilor și cercetătorilor? DA! Care e modul în care o putem face eficient pentru ei și pentru noi? Asigurând fonduri pentru cercetarea efectivă! Toți banii pe care-i risipește acum România pentru academii închipuite, unde membri sunt politicienii.

PS: Propunerea legislativă de desființare a Academiei de Științe ale Securității Naționale a fost adoptată de Senat acum doi ani de zile. De atunci așteaptă dezbaterea în Camera Deputaților.

sursa: Iulian Bulai

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta utilizatorilor. Accept Citeste mai mult

PROTECȚIA DATELOR ȘI POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE